materiale realizate de Ioana Gabor în Sângeorz-Băi, Transilvania.

Poleac Ilie, bătrânul ceteraș ce locuiește în Sângeorz-Băi, este unchiul meu cel mai îndepărtat, mai exact este unchiul tatălui meu. Încă din tinerețe i se observa gingășia și perseverența, zic oamenii. Același lucru l-am observat și eu, după ce am crescut în compania lui, până în ziua de astăzi. El este singur, neavând parte de o familie al lui – nu are nevastă și nici copii, tocmai de aceea grija lui față de mine este una deosebită, asemenea celei a unui tată. Un lucru foarte important pe care l-am învățat de la el constă în alegerea persoanele din jurul meu cu atenție și, de asemenea, să nu îmi limitez obiectivele. Mândria este un sentiment ce-l reprezintă în mare parte, unul nu tocmai potrivit, însă pe care eu îl admir deoarece observ cum are de câștigat enorm de pe urma sa în această lume rea în care trăim. Sper ca liniștea interioară să-i călăuzească sufletul, și de asemenea îi doresc multe momente frumoase în continuare alături de familia noastră.

Tatăl lui a fost cel alături de care și-a început drumul către muzică. Încă de la o vârsta fragedă, a început să fie cunoscut în cadrul specificelor petreceri ce aveau loc în zonă (Jocul de duminică, Jocul la dugeană, La clacă – ”când se uneau mai mulți oameni la munca câmpului și drept răsplata le cântau ceterașii”). Puțin mai târziu, a fost preluat de către ansamblul Păunița din Sângeorz-Băi, unde și-a desfășurat activitatea alături de tatăl său, la căminul cultural din oraș, având parte de numeroase spectacole în zonă și turnee prin întreaga Europă.

Film realizat de Ioana Gabor în iulie 2020.
Cu o putere și un talent de neegalat, Vasile Soporan a trăit, cântat și dansat o viață întreagă în Frata.
"Eu dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene."
"Poate dacă aș fi locuit altundeva nu aș fi învățat să cânt la fluier, n-aș fi avut acest interes sporit pentru tradiție si pentru muzica tradițională, pentru că îmi închipui că o parte din chestia asta a fost că eu în sine n-am avut parte de ea când eram mic."

Comments are closed

© 2020 copyright crescutpemuzica