materiale realizate de Gabriel Marin în sat Mironu, Moldova.

În satul Mironu sunt mulți muzicanți talentați, unii chiar virtuoși și cu un simț al muzicii deosebit. De-a lungul anilor rapsozii din satul Mironu ne-au încântat pe mulți dintre noi la nunți și botezuri, zile onomastice, chefuri diverse și zile festive etc. Muzicanții din Mironu (cum le spunem cei mai mulți dintre noi) sunt o comunitate aparte, cu un talent înnăscut, cultivat și transmis din generație în generație majoritar prin exersare proprie la domiciliu și – în ultimul timp, în cazul unora dintre ei – cu urmarea unor școli de muzică.

Unii dintrei romii din Mironu au reușit să se impună zonal în plan muzical având formații bine inchegate, cu muzicanți talentați, instrumente și aparatură audio performantă.

Din acest punct de vedere, comunitatea rapsozilor din Mironu este de apreciat și de lăudat și reprezintă o componentă frumoasă, interesantă și de valoare a comunei noastre, Valea Moldovei.

Cu o putere și un talent de neegalat, Vasile Soporan a trăit, cântat și dansat o viață întreagă în Frata.
"Eu dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene."
"Poate dacă aș fi locuit altundeva nu aș fi învățat să cânt la fluier, n-aș fi avut acest interes sporit pentru tradiție si pentru muzica tradițională, pentru că îmi închipui că o parte din chestia asta a fost că eu în sine n-am avut parte de ea când eram mic."

Comments are closed

© 2020 copyright crescutpemuzica