materiale realizate de Andrei Viziru în satul Zece Prăjini din Moldova.

Interviul realizat de mine cu bunicul a stat la baza filmului pe care l-am făcut împreună cu Leo Radu despre el. Iulie 2020.

Bunicul meu este Viziru Culiță. Trăiește în satul Zece Prăjini și se ocupă cu muzica. Cântă cu tobele de la 9 ani, dar a cântat și la bariton și la trompetă înainte, în fanfara condusă de Costică Panțiru.

Am învățat foarte multe de la bunicul și de la tatăl meu Viziru Marian. De mic copil mă duceam la bunicul și îl puneam să mă învețe și pe mine anumite măsuri la tobe… Bunicul fiind un om foarte bun la suflet m-a iubit și m-a învățat cu mare drag. Țin mult la bunicul: când aveam 7 ani, la prima mea cântare, el s-a bucurat nespus că m-a putut ajuta să ajung să cânt și eu la rândul meu la nunți, botezuri, concerte – la fel ca el. După ce am câștigat primii bani din muzică m-am dus direct la bunicul și i-am mulțumit pentru tot ce m-a învățat.

Cu o putere și un talent de neegalat, Vasile Soporan a trăit, cântat și dansat o viață întreagă în Frata.
"Eu dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene."
"Poate dacă aș fi locuit altundeva nu aș fi învățat să cânt la fluier, n-aș fi avut acest interes sporit pentru tradiție si pentru muzica tradițională, pentru că îmi închipui că o parte din chestia asta a fost că eu în sine n-am avut parte de ea când eram mic."

Comments are closed

© 2020 copyright crescutpemuzica