Salut! Eu mă numesc Listrat Alexandra și provin dintr-o familie de ruși-lipoveni, din satul Sarichioi din Dobrogea, care se află fix la malul celui mai mare lac din România, lacul Razim, jud. Tulcea.

Am început să cânt la „harmoșca”  de prin clasa 1, când un coleg de-al meu s-a dus să facă un curs de harmoșca. Dorindu-mi să învăț să cânt la harmoșca de mică, la fel ca muzicianul satului, domnul Bejenaru Pimon, am zis să merg cu colegul meu. Astfel a început drumul meu spre muzică.

Găsești aici un playlist făcut de mine, cu muzica rușilor-lipoveni.

Țin să precizez pentru persoanele care nu știu ce este o harmoșca: este un instrument muzical rusesc destul de asemănător cu acordeonul. În Sarichioi sunt doar 3 persoane care mai cântă la harmoșca iar eu sunt a 4-a și singura fată.

Acesta este un documentar realizat de mine despre instrumentul principal al rușilor-lipoveni, HARMOȘCA, unde puteți vedea și câteva imagini din cea mai mare comunitate de
ruși-lipoveni din România, Sarichioi.

Tradiția pentru mine este ceva foarte important, mai ales că în prezent toate tradițiile și obiceiurile au început să se piardă. În comuna noastră se întâlnește cel mai mare număr de ruși-lipoveni din România, dar, din păcate, oamenii evită ceea ce reprezintă tradițiile și obiceiurile care ne reprezintă ca și etnie. Să dau exemplu de un obicei deja uitat de mai bine de 85% dintre lipoveni: devișnic, o mică petrecere a fetelor în care acestea croșetau batiste și cântau în mare parte cântece de dor și de despărțire de mamă, încercând s-o încurajeze pe viitoarea mireasă pentru facerea pasului următor.

Eu încerc să păstrez tradițiile și să le spun și altora despre ele, poate vor reveni iar la momentul lor de glorie de odinioară, iar ceilalți copii poate se vor atașa și ei de ele .

În viitorul apropiat nu am cine știe ce planuri , poate să intru într-o formație sau chiar să încerc să formez eu una, iar în timp să termin liceul și să fac o facultate de medicină, în caz că bunul Dumnezeu nu Va dori să îmi ofere o carieră în muzică. 

Cu o putere și un talent de neegalat, Vasile Soporan a trăit, cântat și dansat o viață întreagă în Frata.
"Eu dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene."
"Poate dacă aș fi locuit altundeva nu aș fi învățat să cânt la fluier, n-aș fi avut acest interes sporit pentru tradiție si pentru muzica tradițională, pentru că îmi închipui că o parte din chestia asta a fost că eu în sine n-am avut parte de ea când eram mic."

Comments are closed

© 2020 copyright crescutpemuzica