Salut! Eu sunt Vanesa Pop, am 14 ani și locuiesc în comuna Frata din Cluj, Transilvania.

Dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene. Mai pe scurt, suntem o familie de jucăuși înrăiți. Mătușa mea Elisabeta Rusu a fost chiar declarată Tezaur Uman Viu pentru talentul său la jucat.

Poate sună ciudat, dar mie nu îmi plăceau dansurile populare deloc la început. Nu voiam să joc, spuneam mereu că “nu este de mine”. Când aveam în jur de 11-12 ani, mama mea mi-a propus să “dau” la dansuri populare. Eu nu am vrut, însă normal că nu am avut de ales… Ce să vezi! Fix în următoarea zi (după ce mama mi-a zis despre dansuri), instructorul meu de acum, domnul Romi, a venit la noi în clasă să ne spună că vrea să facă o formație de dansuri populare… ăla da noroc!… Mie nu îmi plăceau dansurile, mamă mă obliga să merg… era perfect!… Dar, trecând peste asta, am acceptat să merg și uite așa am început eu să joc. La început a fost greuț pentru simplul fapt ca mie nu îmi plăcea, dar pe parcurs a devenit foarte ok.

Am ajuns una dintre cele mai bune jucăușe din formația noastră.  Partea cea mai frumoasă la jocul din satul nostru este că te aduce mai aproape de persoana cu care joci și nu numai, ne aduce pe toți mai aproape unul de celalalt, ne ajută să ne cunoaștem mai bine.

Însă dansurile populare nu sunt singurele mele tipuri de dansuri preferate. Îmi plac și dansurile moderne și mă gândesc să le încerc. Probabil că voi continua și cu dansurile populare, dar nu este nimic sigur. Sincer, nu prea știu cum vor evolua dansurile în viitor, dar, cum sunt și acum – din strămoși aproape tot aceleași mișcări – cred că nu se vor schimba prea mult.

Vorbind de schimbări: da, mi-am făcut mulți prieteni noi la dansuri, oameni cu care, la început, nu vorbeam aproape deloc. Prietenii mei mă susțin în tot ceea ce fac, chiar dacă lor nu le plac dansurile populare. De familie nici nu se pune problema: mă susține mereu!

Da, pot spune ca dansurile mi-au schimbat viața. Cam atât  despre mine și jocul din satul meu.

.

Cu o putere și un talent de neegalat, Vasile Soporan a trăit, cântat și dansat o viață întreagă în Frata.
"Eu dansez de aproximativ 3 ani, dar pot spune că știu să joc dintotdeauna. În familia mea jocul curge prin vene."
"Poate dacă aș fi locuit altundeva nu aș fi învățat să cânt la fluier, n-aș fi avut acest interes sporit pentru tradiție si pentru muzica tradițională, pentru că îmi închipui că o parte din chestia asta a fost că eu în sine n-am avut parte de ea când eram mic."

Comments are closed

© 2020 copyright crescutpemuzica